torstai 7. lokakuuta 2010

Kohtauspaikka: Ysiluokka

Yle TV2:lla sunnuntaisin nähtävä Kohtauspaikka: Ysiluokka on dokumenttisarja Vaasan Variskan koulun 9B-luokan arjesta ja juhlasta. Sarja on nyt puolivälissä menossa (jakso 5/10 nähtiin 3.10.). Luokan kummina toimii Timo Rautiainen ja hänen tehtävänsä ohjelmassa on kannustaa ysejä hankkimaan hyvä todistus ja panostamaan koulunkäyntiin.
     Ohjelman katsoja saa tutustua siihen, millaista on olla 2000-luvun ysiluokkalainen: millaiselta opiskelu ysistä tuntuu, mitä paineita hänellä on ja millaisia odotuksia hänellä on tulevaisuudeltaan. Ysiluokasta selviää myös, millaista käyttäytyminen koulussa voi olla niin opettajia kuin muita oppilaitakin kohtaan ja se raottaa hieman nuorten ajatusmaailmaa vanhemmillekin.
     Katsojan tulee kuitenkin huomioida, että ihmiset ovat yksilöitä, eikä yhden ihmisen, tai edes yhden luokan, perusteella voi eikä kannatakaan yleistää.


     Sarjassa on onnistuneesti kuvattu varsinkin haastatteluosuudet: niistä selviää paljon mm. siitä, miten oppilaat suhtautuvat koenumeroihin sekä mitä he ovat valmiit tekemään numeroidensa eteen. Sarjassa kerrotaan myös hyvin erilaisista vaihtoehdoista, joiden avulla opiskeluaan voi koettaa parantaa ja numeroita korottaa. Variskan koulussa on esimerkiksi mahdollista opiskella klinikalla yksin tai pienessä ryhmässä.
     Miinusta sarja kuitenkin saa vain heikompiin oppilaisiin keskittymisellä. Halutaanko nykyiset ysit esittää huonon koulumenestyksen varjon alla? Minne jäivät ne hyvin menestyvät oppilaat? Eikö heitä enää ole? Jaksossa 5 (Syyslukukausi päättyy) ainut sivuaminen näihin viimeksi mainittuihin oppilaisiin on koepapereiden palautuksessa, kun ohimennen kehutaan kasin kokeesta saanutta. Ohjelma olisi mielenkiintoisempi, jos mukana olisi vaihtelua ja toisenlaista näkökulmaa tuomassa myös näitä hieman menestyneempiä oppilaita.
     Ohjelmaa kannattaa seurata, jos on kiinnostunut siitä, millaista ysiluokalla on. Esimerkiksi tulevien ysien (nykyisten kasien) voisi olla kiinnostavaa saada nähdä vilaus siitä, mitä ensi vuonna on tulossa. Myös ysien vanhemmat voisivat seurata ohjelmaa, sillä se auttaisi heitä ymmärtämään lapsensa koulunkäyntiä ja sen mahdollisisa ongelmia paremmin.




http://www.yle.fi/kohtauspaikka/ysiluokka/

1 kommentti:

  1. iteki vähä ihmettelin samaa! Kun luokka kuitenki oltiin valittu sen perusteella että siellä on kaikein tasoisia oppilaita..

    VastaaPoista